מלגות

הסבר על מלגות והיערכות לאתגר הכלכלי בתואר:

סטודנטים רבים, או אנשים שעומדים לפני התחלת לימודים לתואר, מוטרדים מן השאלה כיצד הם יסתדרו כלכלית במהלך התואר.
זה אכן אתגר, אך יש המון דרכים להתמודד איתו- באנו לעשות לכם קצת סדר לגבי האפשרויות השונות. 

בואו נתחיל עם מלגות:

המלגות לסטודנטים מתחלקות לשני סוגים עיקריים:

מלגה הדורשת תמורה כלשהי מצדכם
מלגה שאינה דורשת תמורה

חלוקה נוספת של המלגות היא לאוכלוסייה המיועדת למשל:

מלגות לבוגרי שירות צבאי או לאומי
מלגות על רקע סוציואקונומי נמוך
מלגות לסטודנטים לתארים מתקדמים
מלגות להדרכה וחניכה, כמו פר"ח וכד'
מלגות עירוניות או מלגות של מוסדות לימוד ספציפיים
מלגות ליוצאי קהילות מסויימות, למשל מלגות ליוצאי איראן וכד'
מלגות לסטודנטים שלומדים מקצועות מסויימים, למשל מלגות ללומדי הנדסה, מלגות ללומדי רפואה וכד'

חלוקה נוספת של המלגות היא לאוכלוסייה המיועדת למשל:

מלגות לבוגרי שירות צבאי או לאומי
מלגות על רקע סוציואקונומי נמוך
מלגות לסטודנטים לתארים מתקדמים
מלגות להדרכה וחניכה, כמו פר"ח וכד'
מלגות עירוניות או מלגות של מוסדות לימוד ספציפיים
מלגות ליוצאי קהילות מסויימות, למשל מלגות ליוצאי איראן וכד'
מלגות לסטודנטים שלומדים מקצועות מסויימים, למשל מלגות ללומדי הנדסה, מלגות ללומדי רפואה וכד'

המלגות העיקריות הרלוונטיות לסטודנטים חרדים, הן:

מלגה המיועדת לכל סטודנט/ית לתואר ראשון או שני, שהם בוגרי מוסד חינוך חרדי גובה המלגה נע בין 4,000-9,800 ₪ עבור כל שנת לימוד. 

לפרטים נוספים >>

בדרך כלל בתמורה לפעילות המוגדרת "מעורבות חברתית". לדוגמה: 

  • מלגת פר"ח: מלגה בסך 7,000 ₪ לשנה, כאשר הסטודנט מסייע מדי שבוע בארבע שעות של "חונכות" – מפגשים של אחד על אחד, בעלי אופי לימודי או חברתי. רוב החונכויות הם לילדים ונוער, וחלק מהן מיועד לסיוע לסטודנטים אחרים.  
  • מלגת מפעל הפיס: מלגה דומה לפרח, בד"כ בגובה 10,000 ₪. בד"כ בשותפות עם רשות מקומית. 
  • מלגות התאחדות הסטודנטים: מגוון מלגות משתנה בארגונים שונים ובסכומים שונים שתלויים במספר שעות התנדבות – לאתר מלגות ההתאחדות

סיוע כלכלי של המועצה להשכלה גבוהה. מלגה מיועדת גם לסטודנטים באקדמיה וגם למי שלומד לתעודת הנדסאי או טכנאי המוכרת ע"י מה"ט. המלגה מתחשבת בנתונים סוציו-אקונומיים של הסטודנט, כגון רמת הכנסה, מצב משפחתי, איזור מגורים, מצב רפואי ועוד. גובה המלגה נע בין 5,000-12,800 ₪ עבור כל שנת לימודים. 

לפרטים נוספים >>

ברובם המוחלט של המוסדות האקדמיים בישראל, ישנן קרנות סיוע המעניקות מלגות ע"פ מצב סוציו-אקונומי או מלגות הצטיינות, ויתכן שתהיו זכאים לקבלת מלגה כזאת. תוכלו לשאול את מזכירת המחלקה בה אתם רשומים, או באתר האינטרנט של מוסד הלימודים. 

ישנן מלגות בישראל, המיועדות ליהודים ממוצא מסוים. כגון: יוצאי אתיופיה, איראן, תימן, עיראק, צרפת, אוסטריה, גרמניה, ועוד ועוד. ניתן למצוא רשימה באתר מלגה-פה

המיועדות למי שאחד מהוריו נכים, או למי שסובל ממגבלה בעצמו, או למי שאחד מהוריו נפגע בפעולת איבה (פיגוע או מלחמה). במקרה והזכאות היא של הורי הסטודנט – הסיוע ישולם להם. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר הביטוח הלאומי, או בסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתכם. 

  • כספי פיקדון: זו אמנם לא מלגה, אבל מדובר בסכום כסף לא קטן (של אלפי או עשרות אלפי שקלים) שהמשוחרר זכאי לקבל עבור מטרות מסוימות. אחת מהן היא לימודים לתואר. 

 

  • מלגת "ממדים ללימודים": מיועדת למי שהיו לוחמים בצבא, או שהוכרו כ"חיילים בודדים" בכל שירותם. מלגה זו יכולה להגיע גם לסכום של יותר מ7,500 ₪, עבור כל שנת לימודים אקדמית, לתואר ראשון. 

 

  • מלגת קרן גרוס: מגיעה לסכום של עד 10,000 ₪, ללא התנדבות, אך בכפוף לכמה תנאים. 

 

  • מלגת האגף והקרן לחיילים משוחררים, עבור סטודנטים חרדים במכינה: חרדי נשוי ששירת בצה"ל או בשירות אזרחי/לאומי והלומד במכינה קדם-אקדמית, עשוי להיות זכאי למלגת קיום חודשית של כמה אלפי שקלים (מדי חודש) בעת לימודיו במכינה. 

 

  • "מלגת אימפקט": אמנם דורשת התנדבות מסוימת, אך זו מלגה בסך של כ5,000 דולר לכל שנת לימודים. מלגה זו מיועדת ללוחמים משוחררים בלבד, ללא קשר לשיוכם המגזרי. 
  • מלגות קמ"ח לסטודנטים לרפואה: מלגת קיום נדיבה, מדי חודש, לחרדי/ת שלומד/ת רפואה (לא קדם-רפואה) באחת האוניברסיטאות בישראל. פרטים באתר המלגה. 

 

  • מלגת "מושל": מלגת קיום המיועדת לסטודנטים ללימודי מדעי המחשב, הנדסה ורפואה. מיועדת למי שהוריו אינם יכולים לתמוך בו כלכלית במהלך הלימודים, וללומדים במוסדות מסוימים. פרטים באתר המלגה.  

 

  • מלגת הישגים להייטק: מיועדת ללומדים מדעים מדוייקים, הנדסה ומדעי המחשב באחד מן המוסדות הבאים: האוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון, והטכניון. זוהי מלגת קיום שמעניקה לא רק מימון, אלא גם הזדמנויות וכלים נוספים, סיוע ל-וליווי אישי.  

מדובר בהלוואה לסטודנטים הלומדים מקצוע מסוים. במידה והסטודנט יסיים לימודיו ויעסוק במקצוע שלמד במשך זמן מוגדר ותחת תנאים מוגדרים – ההלוואה תהפוך למענק! (כלומר: מלגה). אנו מכירים כיום שתי הלוואות כאלו: 

  • הלוואה מותנית ללומדים הוראה: הלומדים תואר B.Ed (תואר ראשון בחינוך הכולל תעודת הוראה), או הסבת אקדמאים להוראה, זכאים בד"כ לקבל ממשרד החינוך, באמצעות אחד הבנקים בישראל, הלוואה של כמה אלפי שקלים (גובהה משתנה על פי כמה פרמטרים), אותה יש להחזיר תוך 4.5 שנים לכל היותר. חלק מן ההלוואות ניתנות ללא ריבית, וחלק עם ריבית נמוכה. סטודנט שסיים את לימודיו ועוסק בהוראה במשך תקופת זמן מסוימת – זכאי להפוך את ההלוואה למענק. 

 

  • הלוואה עומדת ללומדים סיעוד: הלוואה זו מתקבלת ממשרד הבריאות בדומה להלוואה בסעיף הקודם. ההבדל היחיד הוא שבמידה והאח/ות מעוניינת להפוך את ההלוואה למענק, עליה בסיום הלימודים לעבוד במקום שמשרד הבריאות מייעד לה, למשך תקופה מסוימת. אחרת – יהיה עליה להחזיר את ההלוואה (בפריסה למשך מספר שנים, בסכום נמוך יחסית בכל חודש). 

זמנים: הקפידו על שליחת הטפסים והאישורים בזמן, לפי המועד הנקבע על ידי הגופים והקרנות.

מילוי הפרטים: הקפידו למלא את כל הפרטים הנדרשים בטפסים. אל תשכחו למלא פרטים להתקשרות אתכם- בטלפון ובמייל.

צירוף אישורים ותעודות:

מומלץ להוריד אפליקציית סריקה וליצור תיקייה במייל עם המסמכים האישיים שלכם:

צילום ת.ז. וכן צילום ת.ז של ההורים /בני זוג כולל ספח

אישור לימודים מעודכן

אישור תשלום שכר הלימוד (ושל אחים נוספים, אם הם נעזרים בהורים)

צילום תעודת שחרור מצה"ל, פטור משירות או אישור משך שירות לאומי

אישורים על מחלות/ אשפוזים/ נכויות במשפחה (קירבה מדרגה ראשונה בלבד)

אישור מצב משפחתי (נישואין/גירושין) וכל טופס אישי רלוונטי למצבכם.

מכתב אישי: לטפסים הרשמיים שתתבקשו למלא, מומלץ להוסיף מכתב קצר ובו פנייה אישית מותאמת לרקע שלכם ולאופי המלגה.

פעילות חברתית: רוב המלגות כוללות בתוכן התחייבות של מקבלי המלגה לפעילות חברתית בקהילה. יש לשים לב לדרישות המצורפות למלגה ואיך אתם משלבים אותם עם הלימודים והזמן שלכם.

"כפל מבצעים": יש לשים לב איזה מלגות ניתן לשלב עם מלגות נוספות וכן לבחור את המלגה המתאימה ביותר עבורכם.

"ניסיון חוזר": גם אם לא קיבלתם תשובה חיובית בשנת לימודים אחת, כדאי לנסות שוב בשנה שלאחריה.

בסוף אין כמו קבוצת שווים שעוזרת אחד לשני באיתור מלגות ובסיוע בהגשה.

גם לזה חשבנו ב'זרקור', ופתחנו קבוצת ווטסאפ למלגות בה אנחנו מעלים מידע ונותנים מענה על מלגות שונות וכמובן גם מסתייעים כולם יחד.

להצטרפות לקבוצה לחצו על הקישור "הכל על מלגות – זרקור" 

מלגות זה נחמד, אבל ממה חיים?

רובם המוחלט של הסטודנטים לא מקבלים מלגות "קיום", אלא רק מלגות לסיוע בשכר הלימוד.
לכן, יש להיערך כלכלית ללימודים, ויש לנו כמה אפשרויות נוספות מלבד מלגות: 

הכנת חיסכון מראש, הלוואות, תמיכה משפחתית, ועבודה (שמסתדרת עם הלימודים). 

נתחיל דווקא באפשרות של עבודה:  

ראשית, אם אתם עובדים כבר, תמיד ניתן לבחון האם אפשר להמשיך בעבודה הקיימת. ניתן לבחור מוסד לימודים המאפשר לימודי ערב או בשעות הפנאי שלכם (ישנם אנשים המצליחים לשלב תואר ראשון קל יחסית, תוך כדי עבודה במשרה מלאה). ניתן לנסות להגמיש את שעות העבודה הקיימות שלכם, לעתים תוך הקטנת אחוזי המשרה. ולעתים אפשר לעבור תפקיד בתוך מקום העבודה, לתפקיד פחות תובעני מזה שלכם כיום. 

אם אתם לא עובדים כיום, או שמקום העבודה שלכם פשוט לא יתאים לשילוב עם סוג הלימודים שבחרתם, אל תתפשרו על המסלול הנכון (כל עוד אתם מצליחים לשרוד כלכלית, עם הרבה יצירתיות)! באפשרותכם לחפש לכם עבודה אחרת, ידידותית לסטודנטים: 

משרה זו דורשת פניות ל3-4 בקרים בשבוע, ודורשת היקף של 96-120 שעות בחודש (להשוואה: משרה מלאה היא כ186 שעות). היתרונות: בד"כ אלו משרות נוחות מאוד, המאפשרות יציבות עד לסיום התואר. משרה כזו מהווה ללא ספק "שורה" בקורות חיים שלכם, שעשויה לעזור לכם מאוד כשתחפשו עבודה לאחר התואר. כמו כן, זו אמנם עבודת סטודנטים, אבל מכובדת. חסרונות: השכר נמוך יחסית, כמו כן, בדרך כלל לא ניתן לעבוד בשעות הערב. 

עבודות אלו ודאי לא יוקרתיות, אבל הרבה סטודנטים בוחרים בהן בגלל שהן מאפשרות גמישות גדולה מאוד, כך שגם סטודנט לרפואה או למדעי המחשב יכול לעבוד בהן: ניקיון, כח עזר בבית חולים, שיעורי עזר, שמרטפות, שמירה/ פקידת קבלה במגדל מגורים או בבית אבות (אפשר גם בלילה), משלוחים, עבודה מרוכזת בחופשות בשיפוצים, ועוד ועוד. 

כאן אתם המנהלים, לטוב ולרע. הכוונה היא בעיקר לעסק קטן שמכניס הרבה כסף בזמן קצר. אם יש לכן כישרון למשל באפיית עוגות או שזירת פרחים תוכלו להקים עסק קטן ולמכור. למי שיש ידיים טובות, יכול לעסוק כ"הנדימן", ואישה עם ידיים טובות תוכל לעשות בבית שלה קוסמטיקה קלה. אם יש לכם "עגלה" נגררת לרכב תוכלו לעשות הובלות קטנות.

במידה וטרם התחלתם את לימודיכם, יתכן ועומדת בפניכם האפשרות לדחות את הלימודים בשנה אחת, בה תעבדו ב150-200% אחוזי משרה (בד"כ ביותר ממקום אחד). ותוכלו לחסוך כמה אלפי שקלים מדי חודש.

תמיכה משפחתית  

לחלקנו יש בן משפחה שיכול ואף ישמח לעזור לנו כלכלית בתקופת הלימודים זה יכול להיות בן/ בת זוג שמסוגל לעשות מאמץ להכניס יותר כסף, אלו יכולים להיות ההורים, ולפעמים סבא וסבתא או דודה. מה שחשוב מאוד במקרה בו אנו מצפים להיתמך בידי בן משפחה, הוא לקיים תיאום ציפיות מוקדם וברור.  

הלוואות  

הלוואות זה דבר נורא נחמד, רק חשוב לזכור שבסוף צריך להחזיר אותן. אם הפריסה היא על פני תקופת הלימודים זה יקשה עליכם כסטודנטים. אם ההלוואה תיפרע לאחר סיום הלימודים, היא תקטין את הכנסתכם בתור עובדים זוטרים. בכל מקרה יש כמה סוגי הלוואות: 

  • אפשר לקבל דרך "קרן שכ"ל", שהיא מעין גמ"ח לא-חרדי המיועד לסטודנטים. ניתן לקבל הלוואה עד 20,000 שקלים. חלק מההלוואות ניתנות ללא ריבית, וחלק בריבית נמוכה יחסית, ללא צורך בערבים.
  • "קבוצת עוגן" מעניקה אף היא הלוואות ללא ריבית לסטודנטים בכל המסלולים לתואר ראשון ושני – ובתנאים מועדפים ללומדים את מקצועות ההייטק.
  • אם אתם מכירים גמ"ח שישמח להלוות לכם – תוכלו לקחת גם ממנו.  

הלוואה רגילה מהבנק או מחברת כרטיסי אשראי: מאוד לא מומלץ לקחת הלוואה כזאת. לדוגמה, הלוואה של 18,000 ש"ח בריבית של 10% לשנה במשך 4 שנים תביא אתכם לשלם 4,000 ₪ רק עבור הריבית. לא חבל? 

במידה ואתם שוקלים לקחת הלוואה נושאת ריבית, מומלץ מאד להיעזר במחשבון הלוואה על מנת להבין מהי עלות ההלוואה עבורכם (כמה כסף תשלמו מעבר לסכום אותו לוויתם, כריבית).

ניתן לקחת דרך מוסד הלימודים שלכם, ששולח אתכם לבנק מסוים שיש לו הסדר איתו, בדרך כלל בריבית נמוכה. 

ואחרי כל האפשרויות הללו, תמיד קיימת האפשרות המלבבת והזולה ביותר, לצמצם בהוצאות

אולי לעבור לדירה זולה יותר? אפילו דירה באותו גודל, רק בקומה גבוהה יותר ומיקום מרכזי פחות? 
אולי אפשר למכור את הרכב ולחסוך אלפים רבים בשנה על תחזוקה ודלק? 

קיימים כיום מספר אפשרויות וכלים שיאפשרו לכם לנהל את ההוצאות שלכם בצורה נכונה ויאפשרו לכם רוגע כלכלי בזמן הלימודים אחת מהן היא אפליקציית רייזאפ – RiseUp

ואם תרצו לנסות לבד, תוכלו להשתמש בקובץ המצורף לניהול ההכנסות וההוצאות

צריך להבין שזו תקופה שתעבור, ואז קל יותר לצמצם קצת. 

קרן פסיפס

מלגת מושל

תנאי סף כלכלי, מקצועות נבחרים

אימפקט

סטודנטים, בוגרי צבא, לוחמים, מצב סוציו אקונומי

מלגת משרד החינוך

רישום ל24 נ"ז, זכאות לפי טבלת ניקוד

טנא

בוגר החינוך החרדי, מחולק ברמות לימודים, עמידה בתנאי סף כלכלי

טנא – קריטריונים למלגה:
לתשומת לב!
מי שעומד/ת להתחיל שנה א' בלימודים לתואר ראשון, נדרש לקיים הליך ייעוץ בתוכנית "זרקור" כתנאי סף לזכאות למלגה. יש להשתתף בתהליך
 עד לפתיחת שנת הלימודים האקדמית, ובכל מקרה לא יאוחר מה31/10/24